Hits | Laatste update: Thursday, November 26, 2020 |
Een goed leider zal geen oorlog voeren, een slechte kan het niet!


Een goed leider zal geen oorlog voeren, een slechte kan het niet!

Integraal Leiderschap:
Het leiderschap van de eenentwintigste eeuw spreekt alle vermogens van mensen aan: fysieke, sociale, mentale en spirituele. Broodnodig om de uitdagingen die voor ons liggen op een duurzame manier te kunnen aanpakken. De organisaties die daar mee bewust bezig zijn, zullen de toekomst bepalen, aldus diverse koffiedikkijkers. Daarmee is een ander soort leiderschap cruciaal geworden: Integraal Leiderschap. Essentieel daarin is het bewustzijnsniveau van de leider. Leiderschapsontwikkeling is daarmee in de kern Persoonlijk Leiderschap. Bewustzijn van persoonlijke zingeving is cruciaal. Vragen waar een leider bij stil moet staan zijn: Wat gebeurt er rondom mij? Wat wil ik daarmee? Welke bijdrage wil ik leveren aan deze wereld? Waar wil ik voor staan? Durf ik mijzelf hierin kwetsbaar op te stellen? Durf ik werkelijk anders te kijken, anders te denken, anders te doen?

Conceptueel denken:
In tijden van crisis verkrampen veel leiders van angst door het niet weten. Ze proberen hun hachje te redden, waardoor ze terugvallen in oude, beperkende patronen, van het conceptuele denken. Ze zijn meer met zichzelf bezig dan met de duurzame verbinding met elkaar. De kramp van de leider slaat razend snel over op de organisatie. Medewerkers voelen meteen het verschil tussen een manager die hen ziet als middelen om zijn doelen te realiseren en een leider die hen beschouwt als gelijkwaardige reisgenoten.

Toegevoegdewaarde:
Een integraal leider verbindt mensen een positieve bijdrage te leveren aan een uitdagend hoger doel. Mensen komen uit de slaapstand en integreren razend snel kennis, vaardigheden en overtuigingen als die gekoppeld zijn aan hun persoonlijke missie. Dit is geen illusie maar de werkelijkheid zoals die is.
Het is geen toeval dat juist de fysieke, de sociale, de mentale en de spirituele vermogens van mensen te duiden zijn middels de oosterse wetenschap. Het geeft de organisatie en de mensen die er werken hun zingeving en oriŽntatievermogen terug. Iets wat we door ons conceptuele denken volledig kwijt waren geraakt. Alles staat in de sterren geschreven is dus geen loze kreet maar de harde waarheid zoals die in het hier en nu is!

Terug naar de werkelijkheid:
Alleen de van nature integrale leider kan dit begrijpen en zal de oosterse wetenschap dan ook gaan ervaren als toegevoegde waarde voor zijn organisatie. Ons artikel Business Spiritualiteit: vernieuwende beelden voor organisaties en ICT gaat feitelijk over Integraal Leiderschap maar dan wel vanuit de juiste perceptie.

De waarheid van Dzogchen

Omdat het te dichtbij is, zien we het over het hoofd.
Omdat het te goed lijkt om waar te zijn, kunnen we het niet geloven.
Omdat het zo diep gaat, kunnen we het niet bevatten.
Omdat het niet buiten onszelf is, kunnen we het niet opnieuw verkrijgen.Schiedam, 26 maart 2012

Terug naar het overzicht.